У чому різниця між електро та електронним замком

By admin Авг23,2024
У чому різниця між електро та електронним замком

Електронні замки, що з’явилися порівняно недавно, за ідеєю повинні були витіснити з ринку електрозамки. Вони розумніші та автономніші, до них не потрібно тягнути живлення на дверне полотно. Але електрозамки не здаються. Їх продовжують ставити в хвіртки, під’їзди та офіси. Чим принципово відрізняється електронний замок від звичайного електрозамку і в яких сценаріях вони корисні у цій статті.


Що таке електрозамок

Електрозамок – це замок із можливістю відкриття електричним імпульсом. Класичний приклад – електромеханічні моделі. По суті, вони — надійні механічні замки, але обладнані механізмом відкриття при подачі електричного імпульсу. Тобто. якщо електрику вимкнути, електромеханіку можна відкрити звичайним ключем (якщо є механізм секретності) або в деяких моделях — кнопкою на тильній частині корпусу.
Майже завжди електромеханіку використовують із контролером СКУД. Він та підключені до нього зчитувачі відповідають за функції перевірки картки, коду, відбитка пальця тощо. Електрозамок може лише відкриватися/закриватися, він позбавлений розумних функцій.


Що таке електронний замок

Електронний замок теж електрозамок, найчастіше електромеханічний, але в ньому є контролер і зчитувач карт, кодова панель і навіть набір батарейок для його живлення. Таким чином, це закінчене порівняно автономне рішення. Порівняно автономно, тому що керувати деякими моделями все ж таки можна — віддалено, через смартфон з Bluetooth або Wi-Fi.

Класичний електронний замок має:

  • Порівняно надійний врізний механічний блок.
  • Ручка зовні, яку потрібно натиснути, щоб відкрити двері.
  • На внутрішній поверхні дверного полотна встановлений блок з батарейками в спеціальному відсіку.
  • Замок відкривається картками. Іноді у виробника буває свій формат карток, який буде складно купити у звичайному магазині.
  • Є моделі з кодовою панеллю для відкриття дверей кодом. Комбінація: код/карта, трапляється рідко. Найчастіше електронний замок відкривається одним способом.
  • З точки зору безпеки, електронні замикаючі пристрої не менш надійні.

купити електронний замок
Електронний замок — закінчене рішення, яке можна врізати у двері квартири та відкривати її смартфоном, кодом чи карткою. Якщо електроніка підведе, виробник передбачив механічний спосіб розблокування. Якщо батареї сіли, пристрій можна запитати зовні.

Електронні моделі зручні для:

  • Для вхідних дверей квартири. Просто ставте цей розумний замок замість звичайного або на додаток до нього і починаєте користуватися.
  • Готелі. Перевага такого підходу — кожні двері відчиняються автономно, але ми можемо випускати ключі з обмеженим терміном дії та відповідні лише для цього номера (для гостей) або поверху (для співробітників).
  • Розумний будинок. Ми можемо інтегрувати двері до системи сигналізації, керувати доступом через систему розумного будинку, перебуваючи у відпустці.

Електрозамки зручні для таких випадків:

  • Вхідні двері до під’їзду. Тут важлива вандалостійкість та надійність. Тому в наших під’їздах найчастіше стоять зовсім не розумні електромагніти. Вони не бояться холоду та вологи. Всю розумну електроніку можна розмістити всередині приміщення, а на двері лише протягнути дроти живлення.
  • Системи з урахуванням часу. Електрозамки добре підходять для розвинених систем контролю доступу. Їхнє завдання — відчиняти та зачиняти двері. Переплачувати за електроніку у цьому випадку не варто. Усі розумні функції перебирає програма на комп’ютері чи мережевий контролер.
  • Системи доступу, коли двома точками має керувати один контролер.

 По матеріалам сайту Омнітек https://omnitec-systems.com.ua

By admin

Related Post